sobota, 22 maja 2010

Orzeźwiający chłodnik

Chłodnik litewski


Chłodnik z botwinki jest idealny na upalne dni! Nic tak nie orzeźwia jak ta kwaskowata zupka...


Składniki:

po pęczku: botwiny, rzodkiewki i kopru (może być też szczypiorek),
świeży ogórek,
szklanka wody z ogórków kiszonych,
jogurt, kefir, maślanka lub zsiadłe mleko,
woda (jeśli np. jogurt jest zbyt gęsty, ale nie koniecznie), 
sól, pieprz,
2 łyżeczki musztardy.


Botwinę w całości (czyli zarówno liście jak i korzeń) siekamy drobno i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na mniej więcej 5 minut. W dużym, głębokim naczyniu mieszamy ze sobą: drobno posiekany ogórek, koperek, przestudzoną botwinkę (odsączoną z wody!), posiekaną rzodkiewkę. Zalewamy wszystko sokiem z ogórków oraz kefirem (dobrym pomysłem jest też mieszanka kefiru oraz maślanki; ja tym razem użyłam samego jogurtu, który dodatkowo rozcieńczyłam wodą mineralną niegazowaną). W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos do doprawienia: z odrobiną jogurtu (bądź śmietany) mieszamy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz musztardę. Wlewamy do chłodnika i wszystko dokładnie mieszamy...  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...