wtorek, 26 czerwca 2012

BUŁECZKI Z PESTO I WŁOSKIMI ORZECHAMI

Jeśli napiszę, że uwielbiam drożdżowe wypieki, to pewnie będę się powtarzała... No cóż - w kuchni czasami można być monotematycznym. Na dodatek znowu  zawinęłam je w kształt "ślimaków" (przepis na pokrzywowe ślimaki znajdziesz tutaj), ale w takiej postaci wytrawne bułeczki po prostu podobają mi się najbardziej. Bogactwo składników przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi śródziemnomorskich smaków!  Bułki świetnie nadają się jako dodatek do zup. Takich jak ta.

Ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek świeżych ziół.

Nadzienie:

  • 3 łyżki zielonego pesto,
  • kilka oliwek,
  • kapary.

Do posypania:

  • orzechy włoskie (uprażone, obrane ze skórki i rozdrobnione),
  • starty parmezan,
  • drobno posiekane "igiełki" rozmarynu.



Z podanych składników zagnieć drożdżowe ciasto (zioła posiekaj drobno i wgnieć w ciasto). Odstaw do wyrośnięcia na około jeden i pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta i posmaruj je pesto, ułóż oliwki oraz kapary. Zawiń w roladkę i krój na grube krążki. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do wypieków albo wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch "ślimaczków" posyp orzechami, rozmarynem i parmezanem. Piecz w rozgrzanym piekarniku 25-30 minut. Na koniec delektuj się ich świeżym smakiem!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...