sobota, 30 maja 2015

TORCIKI BEZOWE Z RABARBAREM

Słodko-kwaśne i tak dobre, że nie można się oprzeć. Torciki bezowe wbrew pozorom są całkiem proste. Przekonałam się o tym i na pewno jeszcze nie raz je upiekę. Następnym razem będą truskawkowe... Już nie mogę się doczekać!



Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżka drobnego, brązowego cukru
  • kilka łodyg rabarbaru + cukier

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna, powoli dodawać cukier puder. Ubijać dopóki masa stanie się szklista. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Blaszki wyłożyć papierem do wypieków. Narysować na nim kółka o średnicy takiej, jakie bezy chcemy uzyskać, np. 10 cm. Na kółka wyłożyć masę bezową. Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego. Piec bezy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C, z termoobiegiem, przez około 60 minut. Najlepiej cały czas obserwować bezy i regulować temperaturę. Kiedy zaczną się rumienić wyłączyć termoobieg, zmniejszyć nieco temperaturę. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia. 
Serek mascarpone zmiksować z sokiem z limonki i ze skórką. Śmietanę zmiksować z łyżką brązowego cukru. Połączyć ze sobą serek i śmietanę. Druga część nadzienia to rabarbar. Smażyć go z dodatkiem cukru dość długo, aż będzie bardzo gęsty i nie będzie podchodził wodą. 
Aby przełożyć bezy wszystkimi składnikami, muszą one być wystudzone. Każdą część smarować porcją kremu i porcją rabarbarowego dżemu. Ozdobić listkiem mięty. 

1 komentarz:

  1. Właśnie następny mój post będzie o potrawach z rabarbarem. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...