niedziela, 14 czerwca 2015

CIASTO RABARBAROWE Z BEZĄ

Cudne ciasto - kolejne połączenie bezy i rabarbaru. Ładne, proste i smaczne! Kwaskowaty rabarbar, słodka beza i kruche ciasto wspaniale ze sobą współgrają.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 20 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego domowej roboty
  • 6 żółtek
  • 420 g mąki pszennej tortowej
  • 4 g proszku do pieczenia

Beza:
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru

Ponadto:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru

Mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać ją do masy maślano-jajecznej. Na koniec zagnieść kruche ciasto ręką. Odrobinę kruszonki zostawić do posypania ciasta (około 1/2 szklanki). Resztą wylepić dno blaszki. Wstawić ją do lodówki lub zamrażalnika, żeby ciasto się schłodziło. Po około 30 minutach wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i podpiekać przez 10-15 minut. 





Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć z cukrem przez 3-5 minut. Ostudzić i posmarować nim podpieczone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i jeszcze ubijać dopóki masa będzie gęsta i szklista. 
Nakładać na ciasto dość wysokie i grube bezy, jedna obok drugiej. Posypać kruszonką - tak, żeby trafiała ona głównie pomiędzy bezy, a nie na nie.
Bezę piec ostrożnie, by zbytnio nie zbrązowiała na wierzchu. Można zacząć od 140 st. C z termoobiegiem. Jeśli zacznie się zbytnio rumienić, obniżyć temperaturę lub wyłączyć termoobieg, lub wykonać obydwie te czynności. Piec dopóki beza nie będzie sucha i krucha z wierzchu. Studzić w leciutko uchylonym piekarniku. 



6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie, podoba mi się dodatek bezy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bezowe wieżyczki :) Ciacho idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. super sie zapowiada, a Kociakowi smakowalo ? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie spróbował. Nie przepada za słodyczami ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...