niedziela, 17 lipca 2016

PIECZONE RZODKIEWKI

Znów potraktowałam rzodkiewki wysoką temperaturą (wcześniej były to szaszłyki z rzodkiewkami i szparagami). Pieczone rzodkiewki są pycha! Można trochę pokombinować z kwaśnym i słodkim dodatkiem. Ja użyłam soku z cytryny, ale równie dobrze, jak nie lepiej, będą smakowały z octem balsamicznym. Warto też dodać odrobinę miodu lub brązowego cukru, by się ładnie skarmelizowały. Takie rzodkiewki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Można podać je z dipem jogurtowym lub sosem na bazie tahiny. 

Składniki:


  • pęczek rzodkiewki wraz z listkami
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz

Rzodkiewki umyć i obciąć listki tak, by pozostawić około centymetrową łodyżkę. Każdą rzodkiewkę przekroić na połówkę. Oliwę, cytrynę i miód wymieszać. Polać rzodkiewki. Obficie posolić i doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Kiedy rzodkiewki będą ładnie przypieczone, wyjąć z piekarnika. Posypać drobno posiekanymi listkami rzodkiewki i wstawić jeszcze na 2 minuty. Gotowe!

Wskazówki:

Pieczone rzodkiewki za każdym razem mogą smakować inaczej, wystarczy nieco zmodyfikować sposób doprawiania, zachowując podane proporcje:
  • 2 łyżki kwaśnego dodatku: sok z cytryny, limonki lub innych cytrusów, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, ocet z białego lub czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodyczy: miód, cukier trzcinowy lub ulubiony słodki syrop
  • coś ostrego: szczypta pieprzu, drobno posiekana papryczka chilli, drobno posiekany korzeń imbiru

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...