Muffiny bananowe
Składniki suche:
2 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/4 szklanki cukru,
czekoladowe "guziczki".
Składniki mokre:
1 szklanka mleka (jogurtu lub maślanki),
120 g margaryny (roztopionej i wystudzonej),
1 jajko,
2 łyżki miodu,
2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem).
Plastyczna masa cukrowa:
100 g margaryny,
40 g mąki pszennej,
25 ml wody,
olejek arakowy,
200 g cukru pudru,
dowolne barwniki (żółty - szczypta kurkumy; biały, różowy i zielony - resztki z "pisaków cukierniczych"),
gorzka czekolada (do dekoracji).
Świnka w błotku z czekolady |
Składniki suche i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach (nie miksuj, a mieszaj łyżką!), następnie połącz ze sobą i niezbyt dokładnie wymieszaj. Gotową masą napełnij foremki do babeczek. Muffiny należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Masę cukrową do dekoracji sporządź według przepisu na Najsłodszy tort na świecie. Połowę masy zabarwiłam na żółto - resztę rozdzieliłam po równo i zabarwiłam pozostałymi barwnikami. Niestety nie miałam ich dużo, dlatego kolory nie są zbyt intensywne. Z masy można ulepić wszystko - jak widać stworzyłam miniaturowe banany i różowe świnki.
Świnka-głowa |
Prześliczne świnki !!!!! :):):):)!!! Muszę wypróbować przepis na masę :P
OdpowiedzUsuń