Przejdź do głównej zawartości

Słodko i kolorowo...

Muffiny bananowe


Były już ciasta bananowe (Ciasto czekoladowo-bananowe, Ciasto bananowe Aleksandry, Tarta bananowa ...) w końcu nadszedł czas na muffiny. Do tego nabrałam ochoty na zabawy z plastyczną masą cukrową. Oto efekty.



Składniki suche:


2 szklanki mąki,
1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/4 szklanki cukru,
czekoladowe "guziczki".

Składniki mokre:


1 szklanka mleka (jogurtu lub maślanki),
120 g margaryny (roztopionej i wystudzonej),
1 jajko,
2 łyżki miodu,
2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem).

Plastyczna masa cukrowa:


100 g margaryny,
40 g mąki pszennej,
25 ml wody,
olejek arakowy,
200 g cukru pudru,
dowolne barwniki (żółty - szczypta kurkumy; biały, różowy i zielony - resztki z "pisaków cukierniczych"),
gorzka czekolada (do dekoracji).
Świnka w błotku z czekolady
Składniki suche i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach (nie miksuj, a mieszaj łyżką!), następnie połącz ze sobą i niezbyt dokładnie wymieszaj. Gotową masą napełnij foremki do babeczek. Muffiny należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Masę cukrową do dekoracji sporządź według przepisu na Najsłodszy tort na świecie. Połowę masy zabarwiłam na żółto - resztę rozdzieliłam po równo i zabarwiłam pozostałymi barwnikami. Niestety nie miałam ich dużo, dlatego kolory nie są zbyt intensywne. Z masy można ulepić wszystko - jak widać stworzyłam miniaturowe banany i różowe świnki.

Świnka-głowa

Komentarze

  1. Prześliczne świnki !!!!! :):):):)!!! Muszę wypróbować przepis na masę :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.