Przejdź do głównej zawartości

Słodko i kolorowo...

Muffiny bananowe


Były już ciasta bananowe (Ciasto czekoladowo-bananowe, Ciasto bananowe Aleksandry, Tarta bananowa ...) w końcu nadszedł czas na muffiny. Do tego nabrałam ochoty na zabawy z plastyczną masą cukrową. Oto efekty.



Składniki suche:


2 szklanki mąki,
1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/4 szklanki cukru,
czekoladowe "guziczki".

Składniki mokre:


1 szklanka mleka (jogurtu lub maślanki),
120 g margaryny (roztopionej i wystudzonej),
1 jajko,
2 łyżki miodu,
2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem).

Plastyczna masa cukrowa:


100 g margaryny,
40 g mąki pszennej,
25 ml wody,
olejek arakowy,
200 g cukru pudru,
dowolne barwniki (żółty - szczypta kurkumy; biały, różowy i zielony - resztki z "pisaków cukierniczych"),
gorzka czekolada (do dekoracji).
Świnka w błotku z czekolady
Składniki suche i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach (nie miksuj, a mieszaj łyżką!), następnie połącz ze sobą i niezbyt dokładnie wymieszaj. Gotową masą napełnij foremki do babeczek. Muffiny należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Masę cukrową do dekoracji sporządź według przepisu na Najsłodszy tort na świecie. Połowę masy zabarwiłam na żółto - resztę rozdzieliłam po równo i zabarwiłam pozostałymi barwnikami. Niestety nie miałam ich dużo, dlatego kolory nie są zbyt intensywne. Z masy można ulepić wszystko - jak widać stworzyłam miniaturowe banany i różowe świnki.

Świnka-głowa

Komentarze

  1. Prześliczne świnki !!!!! :):):):)!!! Muszę wypróbować przepis na masę :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.