Przejdź do głównej zawartości

CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM

Kolejny przepis z wykorzystaniem bambusowego parowaru. Drożdżowe bułeczki są dużo mniej pracochłonne, niż pierożki, i oczywiście  też można je nadziewać najróżniejszymi farszami. Ja ugotowałam je całkowicie na parze, istnieje jednak wersja smażona, która polega na podsmażeniu bułeczek z jednej strony w woku, a następnie dolanie bulionu warzywnego i gotowanie ich przez kilka minut. Są wtedy bardziej wilgotne i soczyste.

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • kawałek imbiru (około 2 cm)
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili wraz z nasionkami
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 dymka
  • woda i 1 łyżka mąki ryżowej
  • sok z 1 limonki

Składniki na ciasto:

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (albo 2 łyżeczki suszonych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

Ponadto:

  • brokuł
  • dymka
  • chili
  • nasiona słonecznika
  • olej

Składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz. 
Na rozgrzanym woku z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, chili i imbir. Po minucie dorzucić pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Podsmażyć chwilę i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem przez około 7-10 minut. Po tym czasie doprawić miodem, sosem sojowym i sokiem z limonki oraz posiekaną dymką. Można też dodać jeszcze odrobinę wody, by warzywa były otoczone lekkim sosem, i dosypać mąkę ryżową, by farsz był gęsty. 
Z wyrośniętego ciasta uformować małe kulki (z tej ilości mąki około 14-16 sztuk). Każdą kulkę rozpłaszczyć, napełnić łyżeczką farszu i szczelnie zakleić. Odłożyć do wyrośnięcia na kilka minut. Można układać od razu w parowarze, a potem ustawić go na woku z parującą wodą. Bułeczki należy gotować nad parą przez około 20-25 minut. Obok bułeczek w parowarze ułożyłam różyczki brokułu, które są dobrym dopełnieniem tego dania. 
Bułki podałam skropione olejem sezamowym i posypane różnymi dodatkami (siekana dymka, chili i prażone ziarno słonecznika). Dobrym pomysłem jest też podanie ich z sosem do sajgonek (mój przepis na sos znajdziecie tutaj).

Komentarze

  1. ale śliczne! żałuję, że nie mam takiego parowaru...

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takich nie jadłam, ale wyglądają CUDOWNIE !! Podoba mik się zarówno ciasto jak i skład nadzienia - całość musiała smakować bardzo ciekawie :) Chętnie wypróbuję przepis, tym bardziej że akurat mam dostęp do parowaru :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...