Po moich ostatnich przepisach chyba widać, że zimą mam fazę na jedzenie w kolorze pomarańczowym: zupa z batatem i soczewicą, placki marchewkowe i dyniowe kluseczki. Tym razem padło na koktajle w kolorze słońca (trochę słońca w środku zimy nie zaszkodzi). Przepisy są proste jak drut, do tego mają podobną kolorystykę, dlatego wrzucam obydwa na raz. Pierwszy jest warzywno-owocowy z marchewką, pomarańczą i imbirem, więc bardziej wytrawny i sycący, a drugi jest zdecydowanie słodszy i tłustszy, bo z mango i masłem orzechowym. Obydwa są bogate odżywczo, mają sporo witamin z owoców i co najważniejsze mają coś, czego brakuje sokom (nawet tym wyciskanym własnoręcznie w sokowirówce) - duuużo błonnika.
Po co nam w ogóle błonnik? Pewnie już co nieco o nim wiecie, ale nie zaszkodzi przypomnieć. Błonnik pokarmowy sprawia, że szybciej czujemy sytość, poprawia się perystaltyka jelit, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Włókno pokarmowe wpływa też na rozwój pożytecznej mikroflory w jelitach. Najlepszy jest tzw. błonnik rozpuszczalny, który znajdziecie przede wszystkim w owocach i warzywach, a także w produktach owsianych.
Kiedy wypić koktajl? Od razu po przygotowaniu! Tak, to ważne, żeby nie przygotowywać koktajlu kilka godzin wcześniej, a już broń "borze", poprzedniego dnia wieczorem. Witaminy z rozdrobnionych, startych czy zblendowanych warzyw bardzo szybko się utleniają i tracą swoje właściwości. Dotyczy to szczególnie witaminy C i kwasu foliowego.
#1 KOKTAJL MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWY Z IMBIREM
Składniki (na 1 porcję, 304 kcal):
- 2 małe marchewki lub jedna większa
- 3 pomarańcze sycylijskie (czerwone)
- 1 szklanka mleka owsianego (najlepiej wzbogaconego wapniem)
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 304 kcalBiałko: 5,11 g
Tłuszcz: 3,84 g
Węglowodany: 71,04 g
Błonnik: 12,14 g
Witamina C: 197.68 mg
Kwas foliowy: 134.64 µg
Beta-karoten: 4928.1 μg
#2 KOKTAJL Z MANGO I KURKUMĄ
Składniki (na 1 porcję, 320 kcal):
- 1 szklanka mleka migdałowego (najlepiej wzbogaconego wapniem)
- 1 mango
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli w proszku
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 320 kcalBiałko: 4,67 g
Tłuszcz: 8,46 g
Węglowodany: 59,66 g
Błonnik: 6,52 g
Witamina C: 94.56 mg
Kwas foliowy: 111.48 µg
Beta-karoten: 6733.6 μg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz