sobota, 2 lutego 2019

DWA SUPERKOKTAJLE: MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWY I MANGO Z KURKUMĄ

Po moich ostatnich przepisach chyba widać, że zimą mam fazę na jedzenie w kolorze pomarańczowym: zupa z batatem i soczewicą, placki marchewkowe i dyniowe kluseczki. Tym razem padło na koktajle w kolorze słońca (trochę słońca w środku zimy nie zaszkodzi). Przepisy są proste jak drut, do tego mają podobną kolorystykę, dlatego wrzucam obydwa na raz. Pierwszy jest warzywno-owocowy z marchewką, pomarańczą i imbirem, więc bardziej wytrawny i sycący, a drugi jest zdecydowanie słodszy i tłustszy, bo z mango i masłem orzechowym. Obydwa są bogate odżywczo, mają sporo witamin z owoców i co najważniejsze mają coś, czego brakuje sokom (nawet tym wyciskanym własnoręcznie w sokowirówce) - duuużo błonnika. 

Po co nam w ogóle błonnik? Pewnie już co nieco o nim wiecie, ale nie zaszkodzi przypomnieć. Błonnik pokarmowy sprawia, że szybciej czujemy sytość, poprawia się perystaltyka jelit, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Włókno pokarmowe wpływa też na rozwój pożytecznej mikroflory w jelitach. Najlepszy jest tzw. błonnik rozpuszczalny, który znajdziecie przede wszystkim w owocach i warzywach, a także w produktach owsianych.
Kiedy wypić koktajl? Od razu po przygotowaniu! Tak, to ważne, żeby nie przygotowywać koktajlu kilka godzin wcześniej, a już broń "borze", poprzedniego dnia wieczorem. Witaminy z rozdrobnionych, startych czy zblendowanych warzyw bardzo szybko się utleniają i tracą swoje właściwości. Dotyczy to szczególnie witaminy C i kwasu foliowego. 

#1 KOKTAJL MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWY Z IMBIREM

 Składniki (na 1 porcję, 304 kcal):


  • 2 małe marchewki lub jedna większa
  • 3 pomarańcze sycylijskie (czerwone)
  • 1 szklanka mleka owsianego (najlepiej wzbogaconego wapniem)
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zblenduj (najlepiej w blenderze kielichowym). Z pomarańczy możesz wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. 


Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 304 kcal
Białko: 5,11 g
Tłuszcz: 3,84 g
Węglowodany: 71,04 g
Błonnik: 12,14 g

Witamina C: 197.68 mg
Kwas foliowy: 134.64 µg
Beta-karoten: 4928.1 μg


#2 KOKTAJL Z MANGO I KURKUMĄ

 Składniki (na 1 porcję, 320 kcal):



  • 1 szklanka mleka migdałowego (najlepiej wzbogaconego wapniem)
  • 1 mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki koktajl. 


Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 320 kcal
Białko: 4,67 g
Tłuszcz: 8,46 g
Węglowodany: 59,66 g
Błonnik: 6,52 g

Witamina C: 94.56 mg
Kwas foliowy: 111.48 µg
Beta-karoten: 6733.6 μg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...