sobota, 22 lutego 2014

Orzechowe mapo tofu z kapustą pak choi

Oryginalne mapo tofu powinno zawierać pastę z fasoli, być piekielnie pikantne i ociekać tłuszczem... Moja wersja tej potrawy taka nie jest! Ponieważ pasty z fasoli nie miałam, postanowiłam dodać masło orzechowe. Okazało się, że był to trafny wybór! Tłuszczu użyłam zaledwie 2 łyżki (można dodać nawet mniej). Spodobał mi się pomysł zawinięcia tofu w omlet, który podpatrzyłam w programie "Kuchnia chińska według Goka". Aby urozmaicić potrawę podałam ją z ugotowanym ryżem i kapustą pak choi. Uwaga, smak będzie obłędny!



Składniki (2 porcje):

  • 1/2 kostki tofu
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 jajka
  • 1 papryczka chili z pestkami (wersja na ostro) lub bez
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • cebula dymka
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Sos:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub specjalnej mieszanki olejów do woka

Ryż:

  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • szczypta soli
  • woda


Tofu pokroić w kostkę. Zrobić marynatę ze wszystkich składników sosu oprócz masła orzechowego. Wlać tę marynatę do tofu, wymieszać i odstawić do lodówki. Najlepiej zamarynować tofu odpowiednio wcześniej (kilka godzin albo nawet dzień), żeby przeszło smakiem. Nie jest to jednak konieczne i wystarczy poczekać zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie można przygotować kolejne składniki potrawy - drobno posiekać dymkę, imbir, chili, czosnek i ugotować ryż.
Oba rodzaje ryżu wymieszać ze sobą. Przepłukać trzykrotnie. Zalać zimną wodą, posolić. Poziom wody powinien znajdować się 2 cm ponad poziomem ryżu. Postawić na dużym ogniu, bez przykrywania. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 10 minut. 
Rozgrzać wok. Wlać olej i podsmażyć na nim część dymki (odrobinę zostawić do podania), czosnek i imbir. Smażyć 1-2 min, a następnie dodać masło orzechowe. Wymieszać, aby masło połączyło się ze wszystkimi składnikami i dodać około 1/2 do 1 szklanki wody. Do tak przygotowanego sosu włożyć delikatnie tofu razem z marynatą. Powinno być ono prawie całe zanurzone. Przykryć wok, zmniejszyć ogień i dusić przez około 5-7 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekaną papryczkę chili. 
Jajka roztrzepać, dodając do nich świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i ewentualnie trochę posiekanej dymki. Usmażyć 2 małe omlety. Łyżką cedzakową wyłowić kawałki tofu z sosu i ułożyć je na omletach. Zwinąć. 
W woku zostanie sporo sosu. To dobrze! Kapustę pak choi pokroić w duże kawałki i wrzucić do woka. Przykryć i dusić w sosie na dużym ogniu przez 2 minuty. 
Mapo tofu zawinięte w omlet pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z ryżem i duszonym pok choi. Całość posypać posiekaną dymką. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...