sobota, 21 maja 2016

TARTA Z BOTWINĄ, KOZIM SEREM I MIODOWĄ NUTĄ

Botwinka koniecznie musi pojawić się na talerzu o tej porze roku! Niekoniecznie w formie chłodnika. A skoro botwinka lubi się z nabiałem, to postanowiłam upiec taką oto tartę z serem kozim i ricottą o lekko słodkawym posmaku.


Składniki:

  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 100 g koziej rolady (ja wybrałam słodkawą z dodatkiem miodu)
  • 250 g sera ricotta
  • mała czerwona cebula
  • tymianek
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody


Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo - tylko do połączenia składników. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Zrobić za pomocą widelca dziurki. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut (180 st. C). 

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Po 4-5 minutach dodać posiekane buraczki (jednego buraczka z najładniejszymi liśćmi zostawić do dekoracji) oraz łodyżki botwinki. Na koniec wrzucić posiekane zielone części botwinki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Odstawić z ognia. 



Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera i jajka. Dodać wystudzoną botwinkę. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć liście botwinki i buraczka przekrojonego na pół. Posypać orzechami włoskimi. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła lub mieszaniną masła z miodem (jeżeli użyliśmy niesłodkiego sera koziego). Zapiekać przez około 35-40 minut w 180 st. C.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...