czwartek, 28 kwietnia 2011

"Panieńska" sałatka...

Sałatka brokułowa z dipem czosnkowym


Taką sałatkę jadłam ostatnio na wieczorze panieńskim Kasi. Wyjątkowo mi zasmakowała dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Danie jest nieskomplikowane, szybkie w wykonaniu i smaczne.


Składniki:


1 brokuł,

1 szklanka jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki majonezu,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
zioła (np. pietruszka suszona lub świeża),
feta lub ser "fetopodobny",
100 g płatków migdałów.

Brokuła należy podzielić na mniejsze części i ugotować al dente w wodzie lub na parze. 
Z jogurtu, czosnku i przypraw przyrządź dip czosnkowy. Oczywiście możesz go przyrządzić według własnego pomysłu.
Ser pokrój w dużą kostkę.
Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor.


Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej zrób ją w szklanej misce - będzie się dobrze prezentowała. Na dnie ułóż ugotowane różyczki brokuła. Kolejna warstwa to dip czosnkowy, na nim ułóż kostki fety, a na koniec posyp wszystko uprażonymi migdałami. Sałatka jest naprawdę pyszna i idealnie nadaje się na "babskie wieczory".

12 komentarzy:

  1. Nawet jeżeli brokuł by mnie nie przekonał( w co wątpię) to na pewno dokonałby tego czosnek i płatki migdałów...zdecydowanie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała:) Uwielbiam wszystko co z brokułami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis dla lubiących brokuły czyli mnie;D

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam tej sałatki, a jest na prawdę pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. brokuły, płatki migdałowe, feta i czosnek- jedno z najlepszych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa sałatka - naprawdę fajna kompozycja smaków /szczególnie te migdałowe płatki na górze...mmm../

    Robiłam kiedyś podobną ale bez migdałowych płatków - zamiast tego posypywałam sałatkę małymi grzaneczkami smażonymi na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie znałam jej wcześniej, ale też już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jadlam kidys taka, tylko zamiast migdalow byly pomidorki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po Waszych komentarzach widzę, że sałatka cieszy się już pewną popularnością. Tym bardziej się cieszę, że ją odkryłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. sos czosnkowy, feta i brokuły to świetne połączenie!! :) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  11. Hello. Dziś ją przygotowałam prawie podobną:). Mniej wegańską bo z jajem i niestety nie kupiłam migdałów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. KOOOOCHAAAAM tą sałatkę <3
    za pierwszym razem kiedy ją robiłam nie miałam płatków migdałów więc użyłam słonecznika i też była pyszna, chyba nawet bardziej lubię ją w wersji ze słonecznikiem i migdałami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...