Sałatka brokułowa z dipem czosnkowym
Taką sałatkę jadłam ostatnio na wieczorze panieńskim Kasi. Wyjątkowo mi zasmakowała dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Danie jest nieskomplikowane, szybkie w wykonaniu i smaczne.
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki majonezu,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
zioła (np. pietruszka suszona lub świeża),
feta lub ser "fetopodobny",
100 g płatków migdałów.
Brokuła należy podzielić na mniejsze części i ugotować al dente w wodzie lub na parze.
Z jogurtu, czosnku i przypraw przyrządź dip czosnkowy. Oczywiście możesz go przyrządzić według własnego pomysłu.
Ser pokrój w dużą kostkę.
Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej zrób ją w szklanej misce - będzie się dobrze prezentowała. Na dnie ułóż ugotowane różyczki brokuła. Kolejna warstwa to dip czosnkowy, na nim ułóż kostki fety, a na koniec posyp wszystko uprażonymi migdałami. Sałatka jest naprawdę pyszna i idealnie nadaje się na "babskie wieczory".
Nawet jeżeli brokuł by mnie nie przekonał( w co wątpię) to na pewno dokonałby tego czosnek i płatki migdałów...zdecydowanie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńWspaniała:) Uwielbiam wszystko co z brokułami:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis dla lubiących brokuły czyli mnie;D
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam tej sałatki, a jest na prawdę pyszna;)
OdpowiedzUsuńbrokuły, płatki migdałowe, feta i czosnek- jedno z najlepszych połączeń :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka - naprawdę fajna kompozycja smaków /szczególnie te migdałowe płatki na górze...mmm../
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobną ale bez migdałowych płatków - zamiast tego posypywałam sałatkę małymi grzaneczkami smażonymi na maśle :)
nie znałam jej wcześniej, ale też już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńjadlam kidys taka, tylko zamiast migdalow byly pomidorki, pycha :)
OdpowiedzUsuńPo Waszych komentarzach widzę, że sałatka cieszy się już pewną popularnością. Tym bardziej się cieszę, że ją odkryłam :)
OdpowiedzUsuńsos czosnkowy, feta i brokuły to świetne połączenie!! :) mniamm
OdpowiedzUsuńHello. Dziś ją przygotowałam prawie podobną:). Mniej wegańską bo z jajem i niestety nie kupiłam migdałów. Pycha!
OdpowiedzUsuńKOOOOCHAAAAM tą sałatkę <3
OdpowiedzUsuńza pierwszym razem kiedy ją robiłam nie miałam płatków migdałów więc użyłam słonecznika i też była pyszna, chyba nawet bardziej lubię ją w wersji ze słonecznikiem i migdałami :)