Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne wypieki i desery - 10 pomysłów

Zastanawiacie się jakie wypieki zagoszczą na Waszym świątecznym stole? Oto kilka moich propozycji na desery, które idealnie pasują na Boże Narodzenie. Niektóre z nich można zmodyfikować, dodając więcej świątecznych aromatów (np. skórka pomarańczy, goździki, cynamon itp.) i dodając/zastępując niektóre składniki (np. mak, migdały, orzechy, suszone owoce). Jeszcze przed wigilią na pewno upiekę coś nowego i przedstawię przepis na blogu. Być może będzie to przepyszne ciasto z orzechów laskowych.




1. Legumina z kaszy gryczanej z żurawinowym sosem




2. Miodownik




3. Ciasteczka z migdałami i żurawiną



4. Ciasto marchewkowe - żeby było bardziej świąteczne, warto wzbogacić je dużą ilością korzennych przypraw i skórką pomarańczy



5. Muffinki o smaku pina colady



6. Kokosanki z rodzynkami 



7. Eggnog 



8. Tort chałwowy - ciasto, które pasuje chyba na każdą okazję. Moja rada: biszkopt czekoladowy można zastąpić makowym.



9. Pierniczki na choinkę i domek z piernika





Komentarze

  1. Dla mnie ciasteczka z migdałami i żurawiną, koniecznie! Uwielbiam je chrupać ze szklanką ciepłego mleka (;
    Jestem fanką orzechów laskowych i czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.