Serowe paluszki pozytywnie zakręcone z różnymi dodatkami
Ostatni weekend minął mi bardzo leniwie. Może to przez mróz, a może z innego powodu. Chyba każdy z nas miewa takie dni, kiedy najchętniej zaszylibyśmy się w domu z kubkiem gorącej herbaty i stopami schowanymi głęboko pod kocem. Czas można umilić sobie ciekawą książką, planszówką albo rozmowami w gronie przyjaciół. Do pełni szczęścia brakuje tylko jeszcze czegoś do pochrupania. Zamiast chipsów czy kupnych paluszków - domowe zakrętasy serowe będą dobrym rozwiązaniem!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka startego żółtego sera,
3/4 szklanki ciepłej wody,
szczypta cukru,
oliwa z oliwek,
1 saszetka suszonych drożdży,
przyprawy (u mnie: suszone pomidory, bazylia i czosnek oraz zioła prowansalskie, pieprz),
gruboziarnista sól morska.
Drożdże wymieszaj z mąką, dolej wodę i dodaj cukier, zamieszaj. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia przez około 15-30 minut. Następnie wrzuć resztę dodatków: ser, oliwę (około 3 łyżek) i przyprawy. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia przez chwilę. Teraz rozwałkowuj porcje ciasta, posyp solą i potnij na długie paski. Każdy pasek skręć i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Paluszki piekłam do momentu aż się pięknie przyrumieniły (około 20-25 minut). Najlepiej smakują ciepłe, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika... zresztą chyba jak wszystkie drożdżowe wypieki.
Świetne, ostatnio robiłam z ciasta francuskiego, na pewno wykorzystam go u siebie :)
OdpowiedzUsuńWidziałam Twoje pyszności. Też muszę następnym razem zrobić taka przekąskę z ciasta francuskiego ;)
UsuńPyszne! Jak dla mnie to do pogryzienia bez względu na porę i temperaturę:)
OdpowiedzUsuńo zapisuje sobie do chrupania:)
OdpowiedzUsuńplanszówki i takie zawijasy do przegryzania, do umilania.. jestem bardzo za!
OdpowiedzUsuńNa pewno na jednym się nie skończy;D Pyszne muszą być!
OdpowiedzUsuńświetne zamiast chipsów :)
OdpowiedzUsuńno pewnie ;) i w dodatku można poszaleć ze smakami i wymyślić własne kombinacje ;)
UsuńNiedługo dostanę w swoje łapki wegański ser i wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy wegański ser ma podobne właściwości... Jak go wypróbujesz to daj znać, chętnie sama kiedyś przetestuję
UsuńIdealne na wieczorne chrupanie przez telewizorem:)
OdpowiedzUsuńalbo przed komputerem ;P
Usuń